HTML

MOCSAI GÖRÖGKATOLIKUS HITTANÓRÁK!

A görögkatolikus hittan elemei: hitoktatási vázlatok és óramenetek.

Friss topikok

  • katolnai: Ha tényleg jártas vagy a teológiában, akkor illene tudnod: Jézusnak nem lehet gyerekkora; Márk, J... (2011.09.19. 16:42) 18. Jézus gyermekkora

Linkblog

2010.10.20. 20:05 nyuszi1948

9./ Az ember teremtése

A világot a jó Isten nem egyszerre teremtette, hanem azt akarta, hogy lassan fejlôdjön ki. Amikor a föld alkalmas volt rá, akkor jelentek meg a földön az élôlények. Az élôlények között az ember. Az embert nagy kinccsel tüntette ki: testét halhatatlan lélekkel ruházta fel.
 Az embert az Isten saját képére és hasonlatosságára teremtette. Nem testileg hasonlít az ember az Istenhez, hiszen teste a föld anyagából alakult. Hanem az ember lelke hasonlít az Istenhez.
 A lélek az, amit az emberben nem tudunk megfogni, megmérni. Mégis tudjuk, hogy van, mert az ember gondolkozik és akar. Képességeibôl ismerjük meg a lelket.

Az elsô ember Isten gyermeke volt. Részesült az isteni életben. Kegyelmet kapott, amely megszentelte, szentté tette. Isten segítségét kapta ahhoz, hogy mindig jó legyen. Mindene megvolt, mert Isten mindent neki adott. Társul az elsô asszonyt kapta maga mellé. Szolgálatára állott az ôrzôangyal. Mindezt együtt mondjuk így: a paradicsomban élt. Az elsô embert a Biblia Ádámnak; társát, az elsô asszonyt az ember Évának nevezte el.
 Az elsô ember nemcsak társának adott nevet, hanem minden létezônek. Mert Isten neki adta az egész világot használatra. Ádám és Éva egyenrangú társak voltak!

Parancsokat is adott neki az Isten:
  1.Legyenek gyermekeid és töltsd be a földet!
  2.Uralkodj az egész világon, mert mindent neked adtam használatra!
  3.Mindent tôlem kaptál, ezért csak nekem engedelmeskedj!
 Az elsô emberpár -- akiket ôsszülôknek nevezünk -- nagyon boldog volt. Isten nagyon szerette ôket. Ôk is nagyon szerették Istent és egymást.

34.) Mi az ember nagy kincse?
A halhatatlan lélek.

35.) Mit kapott az ember Istentôl?
Mindent! Isteni életet, kegyelmet; az egész világot, társat, szolgálatára ôrangyalt.

36.) Milyen dolga volt az elsô emberpárnak?
Az ôsszülôk nagyon boldogak voltak.

37.) Mi volt a kötelességük?
Engedelmeskedni Istennek.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://papocska.blog.hu/api/trackback/id/tr772386927

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása