HTML

MOCSAI GÖRÖGKATOLIKUS HITTANÓRÁK!

A görögkatolikus hittan elemei: hitoktatási vázlatok és óramenetek.

Friss topikok

  • katolnai: Ha tényleg jártas vagy a teológiában, akkor illene tudnod: Jézusnak nem lehet gyerekkora; Márk, J... (2011.09.19. 16:42) 18. Jézus gyermekkora

Linkblog

2010.10.20. 20:12 nyuszi1948

15. Az Istenszülő szűz Mária

Amikor az Isten megígérte a Megváltót, azt mondta, hogy a Megváltó édesanyától fog születni, akirôl Izaiás próféta jövendölte, hogy szűz és anya lesz
 Dávid királynak élt Názáretben egy elszegényedett leszármazottja: Joákim és Anna leánya, Mária. Mária kisgyermek korát a jeruzsálemi templom melletti iskolában töltötte. Megismerte és megszerette Isten házát, a templomot. Késôbb is sokat imádkozott és dolgozott. Nagyon szerette a jó Istent. Soha nem követett bűnt el. Isten segítsége mindig vele volt. Mária malaszttalteljes volt.
 Nagylány korában Názáretben egy rokonánál élt. Házasságra készült. Józsefnek egy özvegy ácsmesternek volt a jegyese. (menyasszonya)

Mária neve azt jelenti: Isten kedveltje. Szerette is ôt nagyon a jó Isten. Ôt választotta ki, hogy legyen a Megváltó édesanyja.
 Mária ezzel nagy méltóságban részesült. Mégis mindig szerény, engedelmes és alázatos maradt. Életével példát ad minden embernek. Mária nagyon szeret minket. Ô a mi mennyei édesanyánk. Mi mindnyájan gyermekei vagyunk. Mi is nagyon szeretjük ôt. Istenszülô szűz Máriának nevezzük. Imádságunkban sokszor kérjük segítségét, mert közben jár érettünk Isten elôtt. Imádságunkban így köszöntjük: ,,Üdvözlégy Istenszülô szűz, malaszttalteljes Mária...''
 Szeretetünk jeléül évente több ünnepet is szentelünk az égi édesanya tiszteletére. Megünnepeljük születésnapját és mennyországba költözését is.

55.) Ki az Istenszülô szűz Mária?
Az Istenszülô szűz Mária a Megváltó édesanyja.

56.) Miért választotta ki ôt az Isten?
Mert soha nem követett el bűnt, mindig malaszttalteljes.

57.) Ki nekünk az Istenszülô szűz Mária?
Ô a mi égi édesanyánk, aki nagyon szeret minket. Illik, hogy mi is nagyon szeressük ôt.

Megjegyzés: Mit jelent az a szó, hogy malaszt? A malaszt tulajdonképpen kegyelem. De kegyelem kétféle lehet. Istentôl kapott és emberi. Emberi, amikor egy halálra ítéltnek megkegyelmeznek. A malaszt mindig isteni kegyelem. Isten ingyenes ajándéka, részesedés az isteni életben.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://papocska.blog.hu/api/trackback/id/tr652386961

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása