HTML

MOCSAI GÖRÖGKATOLIKUS HITTANÓRÁK!

A görögkatolikus hittan elemei: hitoktatási vázlatok és óramenetek.

Friss topikok

  • katolnai: Ha tényleg jártas vagy a teológiában, akkor illene tudnod: Jézusnak nem lehet gyerekkora; Márk, J... (2011.09.19. 16:42) 18. Jézus gyermekkora

Linkblog

2010.10.20. 20:08 nyuszi1948

11. Az igazságos Isten

Az elsô emberpár engedetlenségével bűnt követett el. Saját útjára lépett. Istentôl való eltávolodásukat joggal érezték úgy, mint Isten büntetését.
 Az Isten végtelenül igazságos. A jót megjutalmazza, mindenkit jóra akar vezetni, de senkit sem kényszerít a jóra. Aki a rosszat választja, elengedi az Isten kezét, hamar észreveszi bűnének következményeit.
 Ôsszüleink bűnének számos következménye volt. Ebbôl kettôt azonnal tapasztaltak:
  1. Elvesztették az isteni életet, a kegyelmet.
  2. Nehézzé vált életük a földön, mert Isten segítségét a föld meghódításához is elvesztették.

A kegyelem tette az embert Isten nagyon szeretett gyermekévé. Ez tartotta meg a jóban. Ez tette alkalmassá az Isten országára. A bűn eredményeként alkalmatlanná vált a mennyországra. A kegyelem megszentelte az embert. A bűn nyomán az ember természete rosszrahajló lett. Mi is tapasztaljuk, hogy könnyebb rossznak lenni mint jónak. Úgy látszott, hogy az ember végleg elvesztette az Isten országát.
 A bűn elkövetése elôtt a természet engedelmeskedett az embernek. Most a bűn után az is szembefordult vele. Egyik baj a másikat követte: a föld gazt, tövist termett, a munka fárasztó lett, az ember arca verítékével szerezte meg kenyerét. Fáradtság, éhség, betegség, félelem keserítette meg az ember életét. A gyermek a halandó emberi természetet örökölte és vele szülei bűnét, annak minden következményével.

Ezt az ôsszülôktôl örökölt bűnt nevezzük eredeti, vagy áteredô bűnnek. Mindnyájan ezzel születünk e világra. Ettôl szabadít meg a keresztség.
 Tudta az ember, hogy meg kell halnia. Halálfélelem töltötte el. Gondolkozni kezdett: mit tegyen?

41.) Milyen az Isten az emberrel szemben?
Végtelenül igazságos. Nem kényszerít semmire. A jót jutalmazza.

42.) Mit éreztek az ôsszülôk a bűnbeesés után?
Bűnük jogos következményét érezték.

43.) Milyen következménye volt az ôsszülôk bűnének?
Elvesztették a kegyelmet, az isteni életet. Természetük rosszrahajló lett.

44.) Mi közöm az ôsszülôk bűnéhez?

Az emberi természettel együtt mindnyájan örököljük az eredeti bűnt. Ezt törli el a keresztség.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://papocska.blog.hu/api/trackback/id/tr212386940

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása