HTML

MOCSAI GÖRÖGKATOLIKUS HITTANÓRÁK!

A görögkatolikus hittan elemei: hitoktatási vázlatok és óramenetek.

Friss topikok

  • katolnai: Ha tényleg jártas vagy a teológiában, akkor illene tudnod: Jézusnak nem lehet gyerekkora; Márk, J... (2011.09.19. 16:42) 18. Jézus gyermekkora

Linkblog

2010.11.18. 06:28 nyuszi1948

18. Jézus gyermekkora

Mária és jegyese József tudták, hogy Jézus Krisztus a Megváltó. Hogy Ô valóban Isten és így ki lehetne venni a törvény alól. Mégis mindent megtartottak amit a zsidó törvény elôírt.
 Amikor Jézus nyolc napos volt (január 1-én), izraelita szokás szerint nevet adtak neki. Az örömhír vételekor Gábor fôangyal azt mondta: Jézusnak fogod nevezni. Mária ebben is engedelmeskedett. Jézus zsidó név, jelentése szabadító, megváltó.
 Negyven napos korában (február 2-án) a jeruzsálemi templomba vitték, hogy bemutassák az Atyának.
 Olvassuk el ezt a két jelenetet szent Lukács evangéliumából. (2. fejezet 21-35. vers).

Még alig múlt egy éves, amikor Egyiptomba kellett menekülnie a szent családnak. Heródes a napkeleti bölcs királyoktól hallott a Megváltó születésérôl. Azt hitte, hogy földi király akar lenni a zsidók között. Ezért meg akarta öletni. Katonáival Betlehemben és annak egész környékén minden két évesnél fiatalabb fiúgyermeket megöletett. Errôl szent Máté evangéliumában olvashatunk. (2. fejezet 13-23. vers)
 Heródes halála után Názáretbe tértek vissza. Ott éppen úgy tanult, játszott, élt, mint a korabeli gyermekek. Késôbb gondviselôje mellett annak műhelyében dolgozott.

Tizenkét éves korában a törvény elôírása szerint ô is felzarándokolt Jeruzsálembe a húsvéti ünnepekre. Az ünnepek után elmaradt szüleitôl. Három napi keresés után a templomban találtak rá. A tanítók között ült, kérdezgette ôket, és kérdéseikre okosan felelt. Szüleit emlékeztette ezzel, hogy neki mindig a mennyei Atya dolgaiban kell fáradoznia. A 12 éves Jézus történetét olvassuk el szent Lukács könyvébôl (2. fejezet 41-52. vers).

66.) Hogyan élt Jézus gyermekkorában?
Jézus gyermekkorában éppen úgy élt, mint minden más zsidó fiúgyermek.

67.) Ismerünk-e gyermekkorából rendkívüli történeteket?
Igen. Az egyiptomi menekülés történetét és a 12 éves történetét a jeruzsálemi templomban.

1 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://papocska.blog.hu/api/trackback/id/tr722456360

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

katolnai 2011.09.19. 16:42:39

Ha tényleg jártas vagy a teológiában, akkor illene tudnod:

Jézusnak nem lehet gyerekkora; Márk, János rögtön felnőttkorral kezdik a történetüket, Máténál a kisbaba, majd a felnőtt Jézus van, Lukács a 2. fejezet végén szerepelteti a 12 éves Jézust.
Tudnunk kell: a kisbaba Hórusz (aki mindig karon ülő gyermek maradt) következő formája a 12 éves a már nem gyermek, - felnőtt - Hórusz. Egyiptomban lányok, fiúk 12 éves korukig viselték a Hórusz copfot, gyermekségük szimbólumát. (Ennek elfajzott kései utánzata a zsidó fonott pajesz.) 12 éves korában Hórusz a Mennyei Atya egyszülött 'szerelmetes' Fia lesz, és nincs róla semmilyen adat egészen 30 éves koráig. Pontosan, mint a Bibliában: ott sincs egy szó sem 12 évtől 30-ig. 30 éves korában Hóruszt Anup felkeni-baptizálja, mint János tette a 30 éves Jézussal. A 30 éves Hórusz: 'Khem-Hórusz' ...
Nincs tehát fiatal/siheder Jézus, -18 év itt is hiányzik - mert a mintának vett Kámita allegória azt nem engedélyezi.

üdv katolnai
süti beállítások módosítása