HTML

MOCSAI GÖRÖGKATOLIKUS HITTANÓRÁK!

A görögkatolikus hittan elemei: hitoktatási vázlatok és óramenetek.

Friss topikok

  • katolnai: Ha tényleg jártas vagy a teológiában, akkor illene tudnod: Jézusnak nem lehet gyerekkora; Márk, J... (2011.09.19. 16:42) 18. Jézus gyermekkora

Linkblog

2010.10.20. 20:11 nyuszi1948

14. Keresztelő Szent János

Keresztelô Szent János volt az utolsó próféta. Ô volt a Megváltó elôhírnöke. Fél évvel hamarabb született, mint a Megváltó. Idôs szülôk egyetlen gyermeke volt, akinek születése történetét szent Lukács evangélista könyvébôl olvashatjuk el. (l. fejezet 5-66. versig)
 Arra tanította az embereket, hogy bánják meg bűneiket, mert már közöttük van a Megváltó. A bűnbánókat a Jordán folyóban megkeresztelte. Ezért nevezzük Keresztelô szent Jánosnak. Sokan azt gondolták róla, hogy ô a megváltó, de ô igazán megmondta, hogy ô csak elôhírnök. Tanítványokat gyűjtött maga köré.
 Felismerte a Megváltót, aki minden ember bűnéért jött keresztelkedni Jánoshoz. Mindenkinek elmondta, hogy csatlakozzon a Megváltóhoz. Saját tanítványait is utána küldte.

Keresztelô szent János nemcsak a népet tanította, hanem a vezetôket is. Ezek nem szívesen vették, amikor bűneik miatt megdorgálta ôket.
 Ezért Heródes király elôször börtönbe záratta. Majd a börtönben lefejeztette.
 Keresztelô szent János haláláról Márk evangélista könyvében olvashatunk (6. fejezet 17-29. versig). Keresztelô szent János születése napján (június 24-én) és lefejezése napján (augusztus 29-én) is ünnepet tartunk a templomban.

51.) Ki volt Keresztelô szent János?
Keresztelô szent János volt az utolsó próféta. A Megváltó elôhírnöke.

52.) Mit tanított Keresztelô szent János?
Tanította, hogy az emberek bánják meg bűneiket, mert már köztük van a Megváltó.

53.) Mit tett Keresztelô szent János?
Megkeresztelte a Megváltót és tanítványait hozzá küldte.

54.) Mi lett Keresztelô szent János sorsa?
Heródes király lefejeztette.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://papocska.blog.hu/api/trackback/id/tr272386953

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása